VATANSEVERLİK

VATANSEVERLİK

VATAN SEVGİSİ

Her insanın doğduğu, büyüdüğü ve son nefesini verdikten sonra ebedî uykuya daldığı bir toprak vardır. İnsanlar sevinçlerini ve hüzünlerini "vatan" denilen topraklarda yaşar ve ekmeklerini bu topraklarda kazanırlar. İnsanlar, kimliklerini ve bir ulusa ait olma hissini vatan denilen topraklarda edinirler. İşte bu yüzdendir ki insanlar, yüreklerinin bir tarafında hep vatan sevgisini taşırlar ve atalardan gelen bu duygu, gelecek nesillere aktarılarak hiç sönmeyen bir ateş gibi yanmaya devam eder.

 Vatan sevgisini anlayabilmek için öncelikle "Vatan nedir?" sorusuna cevap aramak gerekir. Bu soruya geçmişten bugüne birçok kişi tarafından farklı cevaplar verilmiştir. Nitekim vatan kavramı, herkes için farklı anlamlar ifade edebilmektedir. Ancak, vatan kavramının ne olduğunu açıklarken hemen hemen herkesin üzerinde ittifak edilebileceği bazı noktalar bulunmaktadır. Örneğin, İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy'un "Bastığın yerleri toprak diyerek geçme, tanı!" dizesinde dikkat çektiği gibi vatan, sıradan bir toprak parçası değildir. Vatan, toprağın altındaki şehitlerin ve tüm ataların ebedî uykuda olduğu kutsal bir topraktır. Şair Mithat Cemal Kuntay'ın "Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır." dizesinde söylediği gibi bir toprak parçasını vatan kılan özellik, onun uğruna canını feda edebilen kişilerin var olmasıdır. Dolayısıyla, uğruna can verilebilen toprakları vatan olarak ifade etmek mümkündür. Ancak, "Vatan nedir?" sorusuna verilebilecek cevaplar bunlarla sınırlı değildir. Her şeyden önce vatan, bir millet için bağımsızlığın ve egemenliğin sembolüdür. Çünkü hiçbir millet, düşman işgali altında olan bir toprak üzerinde yaşamak istemez, isteyemez. Zaten vatan, düşman boyunduruğunda kalmasına göz yumulamayacak olan topraklardır. Yazar Ahmet Mithat Efendi'nin söylediği gibi "Vatan bir milletin evidir."

 Peki, vatan sevgisi neyi gerektirir? Bu soruya cevap olarak vatan sevgisinin, doğduğumuzdan beri bizi besleyip büyüten vatanımıza olan minnet borcumuzu ödemeyi, yani onun için çalışmayı ve vatanımıza katma değer üretecek işler başarmayı gerektirdiğini söylemek mümkündür. Nitekim, vatan sevgisi lafzi olmakla kalamayacak kadar özel bir duygudur ve bu sebeple kişilere bir sorumluluk yükler. Vatanını seven her yurttaşın, vatanını yüceltmeyi arzu etmesi ve bu uğurda çabalaması gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle vatan sevgisi, vatanımızda huzur, refah, emniyet ve istikrar içerisinde yaşayabilmek için çalışmayı ve çabalamayı gerektirmektedir.

Türk milletinin yüreği vatan sevgisiyle dolu evlatları yüz yıl öncesinde olduğu gibi bugün de vatanını korumak ve onu yüceltmek için her türlü fedakârlığı yapmaktadır. Türkiye'ye yönelik açık veya örtülü dış müdahaleler geçmişte olduğu gibi bugün de mevcuttur. Türk milleti, ülkesinin birliğini ve bütünlüğünü korumak için bu tehditlere karşı cesur, azimli ve kararlı bir şekilde hareket etmeye devam etmektedir. Türk milletinin bu çabalarını, kâh darbe girişimine karşı ellerinde bayraklarla demokrasiyi sokaklarda cansiperane bir şekilde savunanların kâh terörist tehditlere karşı ülke güvenliğini hem yurt içinde hem de sınır ötesinde ölümü göze alarak görev yapanların cesaretinde görmek mümkündür.

Vatan Sevgisi İmandandır. Hz. Muhammed

 

Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker!

Gökten ecdad inerek öpse o pak alnı değer.

Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor tevhidi...

Bedr'in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi.

            Mehmet Akif ERSOY

 

Bɑyrɑklɑrı bɑyrɑk yɑpɑn, üstündeki kɑndır,

Toprɑk, eğer uğrundɑ ölen vɑrsɑ, vɑtɑndır.

                M. Cemɑl Kuntɑy

 

Sɑhipsiz olɑn vɑtɑnın bɑtmɑsı hɑktır,

Sen sɑhip olursɑn, bu vɑtɑn bɑtmɑyɑcɑktır.

             Mehmet Akif Ersoy

Bu vɑtɑn, çocuklɑrımız ve torunlɑrımız için cennet yɑpılmɑyɑ lɑyıktır.

                       Mustɑfɑ Kemɑl Atɑtürk

 

27.12.2022 156

Kaynak: Elmadağ MTAL

İLETİŞİM

Adres:
Karşıyaka Tüpraş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Binası BARBAROS MAH. EYÜP SULTAN CAD. KARŞIYAKA BAŞİSKELE / KOCAELİ İLE 8 KMİLÇE MERKEZİNDE


Telefon
(262) 343 3393


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın