ADALET

ADALET

Adalet, hakkın (doğrunun) üstün tutulması, hakkın gözetilmesi, haklıya hakkının verilmesi ve hukuk kurallarına uyulması anlamına gelir.

Adalet, doğru davranmak, insaflı, doğru, eşit olmak, eşit tutmak, zulmetmekten uzak olmak, her şeye tam hakkını vermek, hakkınca düzeltmek, kararlı ve ölçülü olmak, her şeyi yerli yerinde ve gereğince yapmak, istikamet ve hakkaniyet üzerinde olmaktır.

Adalet, hukuk kurallarına uygunluktur; hukukun ve vicdanın üstünlüğüdür. Hukuk önünde bütün insanların eşit olmasıdır.

Adalet, hukuk önünde güçlü olanın değil, haklı olanın kazanmasıdır.

 "Adalet mülkün temelidir" ilkesini ön planda tutan devletler tarih sahnesinde yücelmiştir.

Allah (cc) Kuran-ı Kerimde :"Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayasızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor. "(Nahl.16,90)

 "Ey iman edenler, adil şahitler olarak, Allah için, hakkı ayakta tutun. Bir topluluğa olan kininiz, sizi adaletten alıkoymasın. Adaletli olun. O, takvaya daha yakındır. Allah'tan korkup-sakının. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızdan haberi olandır." (Maide Suresi, 8)

Hz. Peygamber: "Güçsüzün, incindiği ve hakkını alamadığı bir toplum yücelemez.", "Yer ve gökler adaletle ayakta durmaktadır."

Hz. Ömer halifeliği süresince geceleri sokaklarda dolaşıyor, ihtiyacı olan insanların yardımına koşuyor, görevlendirdiği yöneticilerin halka adaletli davranıp davranmadıklarını kontrol ediyordu. "Dicle kenarında bir kurt bir kuzuyu yese Allah onun hesabını Ömer'den sorar" sözü Hz. Ömer'in adaletini anlatan güzel bir sözdür.

 

13.12.2022 160

İLETİŞİM

Adres:
Karşıyaka Tüpraş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Binası BARBAROS MAH. EYÜP SULTAN CAD. KARŞIYAKA BAŞİSKELE / KOCAELİ İLE 8 KMİLÇE MERKEZİNDE


Telefon
(262) 343 3393


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın