DOĞRULUK-DÜRÜSTLÜK

DOĞRULUK-DÜRÜSTLÜK

Doğruluk: İnsanın sözlerinin, davranışlarının, yaşantısının ve fikirlerinin gerçeğe uygun olmasıdır.

Doğru insan, her türlü yalanın, sahteliğin, kötülüğün, haksızlığın karşısında olup; doğrunun, doğruluğun, hakkın ve iyiliklerin yanında olandır. Haksızlık karşısında susmayıp haksızlığa boyun eğmeyendir.

Doğru insan yalan söylemez, başkalarının hakkını yemez, hakkı olmayan şeyi almaz. İnsanların hatalarını aramaz, hatası olanların hatasını yüzüne vurmaz. İnsanlara kötü söz söylemez, insanlara lakap takmaz, insanları alaya almaz. İnsanlara eli ile ve dili ile zarar vermez.  İnsanların hoşlanmadığı tavır ve davranışlarda bulunmaz. Menfaatinin  değil, doğru olanın peşinde olur.

Doğru insan, darda kalan insanlara yardım eder, sahip olduğu imkanları ihtiyacı olan insanlarla paylaşır. İnsanların sevinçlerine ve üzüntülerine ortak olur.  Empati yapar (kendisini karşısındakinin yerine kor), kendisi için istediğini başkaları için de ister. Kendisine yapılmasını istemediği şeyi başkası için de istemez. İnsanlara faydalı olmaya çalışır. Öfkesine yenik düşmez. İnsanlara iyiyi doğruyu ve güzeli tavsiye eder. Güzel olan tavır ve davranışlarda bulunur.

Doğru insan olmanın vasıflarını taşıyan kişiye dürüst insan denir.  Dürüstlük doğru davranışlarda bulunan insanın sıfattır.

Dürüstlük:  doğruluk, adaletli olma, emanete hıyanet etmeme, içtenlik...  gibi  vasıflara sahip olmayı  işaret eder.

Dürüst insan; "dosdoğru olma" , "özü sözü bir olma", "olanı olduğu gibi yansıtma", "gerçeği saklamama", "adil olma", "sözünün eri olma", " olduğu gibi görünmek" gibi sözlerle anılır.

Allah Kuran-ı Kerimde: "Doğrularla (Sıddıklarla) beraber olun" (Tevbe, 119) buyurmaktadır.

Hz. Peygamber : "Allah'a inandım de, sonra da dosdoğru ol."  "Doğru olunuz ki, kurtuluşa erersiniz"   buyurmuşlardır.

 Dosdoğru olmak ilahi bir emirdir. "  emrolunduğun gibi dosdoğru ol" emrinin gereğini yerine getirebilmek zordur.  Hz. Peygamber  "Hud suresi beni ihtiyarlattı" buyurmuşlardır. Tefsirciler Hz. Muhammed'in bedenen çökmesine bu surede bulunan    ".... emrolunduğun gibi dosdoğru ol..."  Ayetinin etkili olduğu, dosdoğru olmanın şartlarının yerine getirilmesinin zorluğundan kaynaklandığını belirtmişlerdir.

 

 

16.12.2022 329

16-12-202216-12-2022

İLETİŞİM

Adres:
Karşıyaka Tüpraş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Binası BARBAROS MAH. EYÜP SULTAN CAD. KARŞIYAKA BAŞİSKELE / KOCAELİ İLE 8 KMİLÇE MERKEZİNDE


Telefon
(262) 343 3393


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın