SORUMLULUK

SORUMLULUK

Sorumluluk, kişinin kendine ve başkalarına karşı yerine getirmesi gereken yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesidir.

"Sorumluluk kişinin kendi davranışlarının veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesidir." (TDK)

Sorumluluk sahibi insan: Başkalarının haklarına saygı gösteren, kendi davranışlarının sonucunu kabullenen; kendi üzerine düşen görevleri zamanında, en iyi şekilde yerine getirendir.

Sorumsuz insan; başkaları tarafından güdülen, toplum tarafından sevilmeyen, üzerine düşen görevleri gerektiği gibi yapmayan, sosyal yönü zayıf insandır.

Sorumluluk sahibi olmak; sağlam karakter sahibi insanların en önemli özelliklerindendir.

Sorumluluk, doğuştan sahip olunan bir duygu değil, sonradan kazanılan bir beceri, öğretilen ve yapılması istenilen görevlerdir.

Sorumluluk bilinci çocuğa ailede verilir; yaşadığı çevrede gelişir. Çocuğa küçük yaşlarda verilen sorumluluk; beceri ve davranış alışkanlığı kazandırmaya yöneliktir. İleriki yaşlarda verilen sorumluluk görevleridir.

Küçük yaştan itibaren çocuklara, yaşına ve becerisine uygun sorumluluklar verilmelidir. Çocuğun sorumluluğu; ders çalışmak, okula gitmek, sınavlara hazırlanmak, verilen ödevleri yapmak ile sınırlı olmamalıdır. Çocuğu hayatta başarılı ve mutlu kılacak, öz güvenini sağlayacak sorumluluklar verilmelidir.

Anne ve babalar çocuklarına kendi odalarını düzenlemelerini, eşyalarını düzenli olarak yerine koymalarını, ev işlerinde anne ve babalarına yardım etmelerini öğretmelidirler. Çocuk okuldan eve geldiğinde dışarıda iken giydiği eşyalarını düzenli bir şekilde yerine koymayı, aile fertlerine karşı güzel davranışlar göstermeyi alışkanlık haline getirmelidir.

Bazı anne ve babalar fazla korumacı oldukları için; çocuklarına yaşlarına ve gelişimlerine uygun sorumluluklar vermiyorlar. Her işini anne ve babanın yaptığı çocuk toplumda sorunlarla karşılaşıyor. Üniversiteyi bitiren bir genç, iş görüşmesine kendisi tek başına gidemeyip, babasını da yanında götürmek istiyorsa ortada bir sorun var demektir...

Anne ve baba olarak sorumluluklarımız,  

Bir insan  olarak sorumluluklarımız: 

İçinde yaşadığımız topluma karşı sorumluluklarımız

Yönetici olarak sorumluluklarımız... var.

 

23.12.2022 77

Kaynak: Hurşit EKİNCİ

İLETİŞİM

Adres:
Karşıyaka Tüpraş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Binası BARBAROS MAH. EYÜP SULTAN CAD. KARŞIYAKA BAŞİSKELE / KOCAELİ İLE 8 KMİLÇE MERKEZİNDE


Telefon
(262) 343 3393


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın