SABIR

SABIR

Sabır: Birşeyin tamamlanması ya da sonuçlanması için bekleme gücü; Sebat: Bir şeyi tamamlamak ya da sonuçlandırmak üzere gösterilen dayanıklılık gücü.

Sözlükte "dayanma, dayanıklılık" gibi anlamlara gelen sabır, ahlâkî bir kavram olarak, başa gelen musibetlerden dolayı Allah'tan başka kimseye şikayetçi olmamak, yakınmamak, sızlanmamak; nefse ağır gelen ve hoşa gitmeyen şeyler karşısında dünya ve âhiret yararını düşünerek, ruhi dengeyi bozmamak için insanın kalbinde bulunmakta olan sükûnet ve dayanma gücü demektir. Diğer ahlâkî faziletlere de kaynaklık etmesi sebebiyledir ki Kur'ân'da müminlere ısrarla sabırlı olmaları emrolunmuştur

ÇOCUKLARINIZIN GÜÇLÜKLERE RAĞMEN ÇABA SARF EDEN, KOLAY VAZGEÇMEYEN, SABIRLI İNSANLAR OLMALARINI İSTİYORSANIZ LÜTFEN DİKKAT EDİNİZ

· Çocuklarınız oyuncaklarını toplama sabrını gösteremediğinde "Bırak senin yerine ben toplarım." demeyin Bu ifadeniz bir dahaki sefere çocuğunuzun sizden aynı şeyi beklemesine neden olacaktır.

· Çocuğunuz yolda ağır ağır yürürken " Öf sıkıldım, beni kucağına al." dediğinde her seferinde onu kucağınıza almayın. Aksi takdirde her yürümekten sıkıldığında onu kucağınıza almanızı isteyecektir.

· Çocuğunuz bir konuda size bir şey anlatmaya çalışırken onu sabırla dinleyin. "acele et, seni dinleyecek vaktim yok." Mesajı verdiğinizde bir dahaki sefere size anlatmamayı tercih edebilir. Ya da sizi dinlemesi gerektiğinde beklediğiniz sabrı gösteremeyebilir.

· Çocuğunuz sofra kurma ya da herhangi bir konuda size yardım etme eylemi bulunduğunda sabırsızlıkla "Sen bırak, çok yavaş hareket ediyorsun, ben yaparım." Demeyin. bu davranışınız ondan yardım istediğinizde "Hayır" cevabını duymanıza neden olabilir.

· Bir bardak su ya da bir malzeme istediğiniz zaman "Bir dakika anne biradan getireceğim." Sözünü duydunuz ve "Seni bekleyene kadar ben hallederim" dediniz. Sizce çocuğunuz bir dahaki sefere istediğiniz şeyi size getirecek midir?

· Çocuklarınızın kendi aralarındaki tartışmalarına müdahale etmeyin. Bu konuda sabırsızlık gösterdiğinizde çocuklarınız her tartışmada size başvuracak, problemlerini kendi aralarında çözümlemeyi beceremeyecektir.

· Çocuğunuzun zevkle yaptığı bir şeyi sizin aceleniz olduğu ya da sabredemediğiniz için yarım bırakmasını istemeyin. Bu şekilde davranırsanız çocuğunuz bir işte sebat göstermeyi başaramayabilir.

 · Aldığı sorumlulukları yerine getirmesi konusunda sebat göstermesi gerektiğini anlatan anılarınızı paylaşın. Aldığınız derslerin size ileride hangi konularda yardımı olduğundan bahsedin.

· İstediği bir şeyi yapmak ya da almak için ondan zaman isteyin. Süreç içinde beklemede gösterdiği sabrı övün." Sabreden derviş muradına erermiş" sözü ile isteği yerine getirin. İstediğini elde etmede sabrın önemini vurgulayın.

· Birlikte sabır gerektiren işler yapın; balığa gidin, yürüyüşe çıkın, kurabiye pişirin, bir el işi yapın, puzzle yapın.

· Kendisi için bir şey almak istediği zaman sizden para isterse paranın hepsini toplu olarak vermeyin. Biriktirmesi için haftalara böleceğiniz limitleri beraber karalaştırın. Parasını tamamlamak için geçen zaman içinde sabrını destekleyen olumlu geri bildirimler verin.

 

20.12.2022 120

İLETİŞİM

Adres:
Karşıyaka Tüpraş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Binası BARBAROS MAH. EYÜP SULTAN CAD. KARŞIYAKA BAŞİSKELE / KOCAELİ İLE 8 KMİLÇE MERKEZİNDE


Telefon
(262) 343 3393


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın